Türkiye NATO’da kalacak mı?

3-4 Aralık NATO toplantıları öncesi Fransa ve Türkiye’den karşılıklı restleşmeler geliyor. Liderlerin dörtlü Londra zirvesinden ne çıkar? Türkiye NATO’da kalacak mı?

3-4 Aralık NATO toplantı sonrası Türkiye NATO’da kalacak mı?

The Economist dergisinin son kapağındaki bulmacanın şifresi ne

Demokrat Parti Aday Adayı Mike Bloomberg “Rocky” Trump’a rakip olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Londra’da 3-4 Aralık’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılacak. Erdoğan’ın zirveye katılacak Trump, Macron, Johnson ve Merkel gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.
Erdoğan, Londra’da Macron, Merkel ve Johnson’la Suriye konulu ikinci dörtlü zirvede bir araya gelecek. Toplantıda tarafların en az altı kritik başlığı var: Suriye’deki son durum, mültecilerin dönüşü, güvenli bölge, PKK/PYD/YPG, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle ortak mücadele, Anayasa Komitesi’nin Çalışmaları ve NATO’da S400’ler tüm detaylarıyla masaya yatırılacak.

Zirve öncesi Macron “NATO’nun beyin ölümünü gerçekleştiğini ve alternatiflere bakılması gerektiğini” söylemişti. Merkel ise Avrupa’nın tek başına kendisini savunmayacağını, AB’nin Soğuk Savaş döneminden daha çok bugün NATO’ya ihtiyacı olduğunu, NATO’nun da Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Zirve öncesi NATO’nun Baltıklar için savunma planına, birliğin Suriye’de YPG’ye karşı savaşırken siyasi destek vermediği için Türkiye bloke etmişti. Kulislere göre Türkiye NATO’dan YPG’yi PKK gibi bir terör organizasyonu olarak tanımasını istiyor. NATO’da tüm kararlar oy birliğiyle alınıyor. Sarayında YPG liderlerini ağırlayan Macron “Türkiye Suriye'de oldu bitti ile operasyon düzenleyip NATO'dan destek bekleyemez” demişti.

Türkiye AB’den Suriye’deki operasyonu için siyasi ve diplomatik desteğe ilave olarak 2 milyon mültecinin Suriye’ye geri dönmesi için $23 milyar dolar mali yardım da istiyor. Macron bu yardım önerisini de reddetmişti.

Zirvede Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemini ve bu sistemin NATO'nun hava savunma sistemle uyumu konusunu da tartışılacak. Washington DC’de Trump-Erdoğan zirvesinden sonra S400’ler için bir çalışma komisyonu açıklanmış ve S400’ler bu hafta F16’lara karşı Ankara’da test edilmişlerdi.

Yine kulislerden öğrendiğimize göre Fransa Doğu Akdeniz’de tırmanan sondaj krizini de Dörtlü Zirveye taşıyacak. Sadece İngiltere ve Türkiye’nin garantör ülke olduğu Kıbrıs ve Doğu Akdeniz karasuları ilk kez bu düzeyde tartışılacak. Türk donaması son aylardaki en kapsamlı tatbikatını Kıbrıs sularında yapıyor. Macron’da Güney Kıbrıs yönetimi ile sondaj anlaşmaları olan Fransız petrol şirketi Total’i korumak için donanmasını bölgeye göndermişti. Türk sondaj gemileri Yavuz ve Fatih AB üyesi Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölge ilan ettiği ve Avrupalı enerji şirketlerinin doğal gaz arama ruhsatına sahip olduğu bölgeleri de kapsayan sularda sondaj çalışmalarına ise devam ediyor.

Avrupa Birliği, Kıbrıs açıklarında Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına başlayan Türkiye’ye yapılması planlanan yaptırım mekanizmasını açıklamıştı. AB’ye üye ülkeler, bu çerçevede yaptırım listesine alınması gerektiğini düşündükleri isimleri gündeme getirebilecekler. Uygulanacak yaptırımlar arasında seyahat yasakları ve bazı şirket ya da kurumların varlıklarının dondurulması seçenekleri yer alıyor. AB vatandaşları ve firmalarının bu kişi ve kurumlara finansal destek sağlamaları da yasaklanacak. Yaptırımların TPAO ve BOTAŞ gibi kamu şirketleri ile yönetcileri ve finansman sağlayan bankaları etkileyebileceği düşünülüyor.

The Economist dergisinin “2020’de Dünya” kapağındaki bulmacanın şifresi ne? 2020’de dünyada neler olacak?

Economist dergisinin illüminati kapağında 2020 için verdiği gizli mesajların şifresini çözebildiniz mi? Dergi Trump’ın 2020’de yeninde seçilemeyeceğini iddia ediyor. Kapak bulmacasında Biden veya Bloomberg’i görebildiniz mi? Derginin bazı öngörülerini sizler için yorumladık:

1. Karar verme zamanı: 2020’de dünyadaki en önemli olay ABD başkanlık seçimleri olacak. Donald Trump için zor bir yıl: ilk önce Demokratların kontrolündeki Temscilciler Meclisi azil sürecine devam edecek (ama Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato onu kurtaracak), ardından Kasım ayında yeniden seçilmeye çalışacak. Çirkin bir seçim olacak ve danıştığımız yapay zeka, Trump'ın kaybedeceğini düşünüyor. İngiltere’nin Brexit’le hesaplaşması da ülkeyi bölünmüş, hasar görmüş ve azalmış olarak bırakacak.

2. Ekonomiler olumsuzluklarla güreşecek: Özellikle Avrupa'daki bankalar negatif faiz oranlarıyla savaşacaklar. Amerika resesyon ile flört edecek - ancak dünyanın sonu gelmezse ve piyasalar canlanırsa şaşırmayın.

3. Çin'in pozitifliğini vurgulanacak: Çin 2020 yılına kadar “ılımlı refah” hedefine ulaştığını iddia edecek. Diğer ülkeler, ticaret ve teknolojide Çin ve ABD’nin etki alanı arasında kendilerini nasıl konumlandıracağı konusunda çalışmak zorunda kalacaklar.

4. Sporun jumbo yılı olacak: Tokyo Olimpiyatları büyük bir küresel izleyici çekecek. Türkiye’nin de katılacağı Euro 2020 futbol şampiyonası 12 ülkeye yayılacak.

5. Nükleer silahlarla ilgili endişeler çoğalacak: Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasının beş yıllık bir incelemesi Hiroşima ve Nagazaki'nin bombalanmasından 75 yıl sonra isabetli bir mesele olacak. Yeni bir silahlanma korkusu, nükleer silah kontrol anlaşmaları yıprandıkça artacaktır.

6. Sürdürülebilirlik öfkeye dönüşecek: En azından, bunun hakkında konuşmak bile öfkelendiriyor. Kunming ülkeleri biyolojik çeşitliliği tartışacaklar. Glasgow'da karbon emisyonu konusunda taahhütte bulunacaklar. İş dünyası liderleri, paydaşlar izin verdiği sürece sürdürülebilir kapitalizmi destekleme sözü verecek.

7. Körfez dünyayı ağırlıyor. Dubai, World Expo’nun kalıcı bir etkisi olacağını umuyor. Daha garip olanı ise Suudi Arabistan G20 zirvesine ev sahipliği yapacak.

8. Birden fazla ülke Mars'a gidiyor. Amerika, Avrupa, Çin ve BAE Mars’a araç yollayacaklar.

9. Teknolojinin zirvesi de var dibi de:  Zirvesinde uçan taksiler, elektrikli süper arabalar ve kişiselleştirilmiş tıp; Dibinde ise daha fazla regülasyon, vergilendirme ve kritik soruşturmalar olacak. Instagram, bu Amerikan seçim döngüsünde tartışmaların tam ortasında kendini bulacak.

10. Eğlence dünyası için zengin bir yıl olacak: Netflix, Disney gibi platformların yayın savaşları yoğunlaşıyor ve yayın oyuncular için de yeni fırsatlar açıyor. Fakat James Bond hayranları, franchise'deki 25. film için eski moda sinemalara yönelecekler. Kahire'deki yeni ve büyük ulusal müze, fiziksel varlığın hala önemli olduğunu gösterecek.
2020’de başlayacak yeni on yıl, önümüzdeki yılın ötesine bakmak için bir bahane sunuyor.
 ABD 2020 Başkanlık Seçimleri: Demokrat Parti Aday Adayı Mike Bloomberg “Rocky” Trump’a rakip olabilir mi?
  • Trump’ın azil süreci kamuoyuna açık devam ediyor. Trump’ın Ukrayna, Rusya ve Türkiye dahil tüm yabancı devletlerle ilişkilerinin mercek altında sorgulandığı bir dönem başladı. Trump o kadar bunaldı ki Rocky’nin efsane posterine resmini koyarak Demokratlara sizi yeneceğim mesajı verdi.  Son anketler %48 ile azil soruşturmasını destekliyor %44 ise sona ermesini istiyor. Temsilciler Meclisi bu süreç sonunda bir oylama yapacak. Demokratlar oy çoğunluğuyla Trump’ın “rüşvet verme” suçundan azledilmesi kararını çıkaracaklar. Ancak sonra Senato’da bir mahkeme kurulup yargılama başlayacak. Burada 100 sandalyeden 67 tane oya ihtiyaç var. Partisi Trump’ı görevden almayı reddederek kurtaracak

• Trump Başkan Clinton gibi Demokratların oyu ile azledilebilir ama görevini tamamlayıp 3 Kasım 2020’de partisi adına yeniden seçimlere girmesi kesin gözüküyor. Demokratlar 2016 daki gibi Trump’ın karşısına “salıncak” eyaletlerde sokağı ikna edebilecek aday çıkartamıyor.  Eyaletlerde partilerin aday yarışları ise 3 Şubat’ta Iowa’da başlıyor.

• Merkez sol aday Biden’ın yarışta zayıflaması ve sosyalist Warren gibi adayların öne çıkması üzerine 50 milyar dolarılık servetiyle Mike Bloomberg adaylığını açıkladı.  Trump’ın isim taktığı“Little Michael” kanımızca yanlış partiden aday oluyor. Demokratlar milyarderleri sevmez, hele 2020 için milenyum seçmeni Warren ve Sanders gibi sosyalistleri desteklerken. Bloomberg asıl Trump azledilirse Cumhuriyetçilerin adayı olmalıydı, zira Demokratlar eyalet yarışlarında onu partiden aday bile seçmeyebilir. Üstelik Biden’ın daha da zayıflamasına yol açabilir.

• 3-4 Aralık’ta Londra’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar görüşmesi planlanan Başkan Trump’ın azil süreci ile çok sert ve çirkin geçeceği olası seçim yarışında Ankara’ya karşı zayıf, güvenilemez olması beklenebilir. Umutlarını ABD’nin seçim kampanyasında kendi içine kapanmasına bağlayan Ankara bu süreçte kutuplaşmış siyasette S400, Halkbank gibi yaptırımlara dönüşebilecek hassas konularda arada kalabilir. Trump’ın Beyaz Saray’a 5 senatörü davet edip Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sert ve yoğun tartışmalar için karşı karşıya getirmesi ve aynı senatörlerin Ankara’daki S400 testleri sonrası yaptıkları açıklamalar önemli sinyallerdir.

1 hour 24 minute önce
@hakana

HAKAN AKBAŞ @hakana

RT @hakana: #3Mesele3Yorum’da @bbicer ve @hakana ile bu hafta: ➡️ Libya ile imzalanan Akdeniz yetki anlaşması ➡️ Türkiye-ABD ilişkilerinde…